Historiek

Op 16 april 1867 startte Constant Vanhaverbeke - Vanneste een houthandel in het "Paradys", een herberg gelegen op de hoek van de Roeselaarsestraat en de Baron de Pélichistraat, recht tegenover het oude postgebouw.

 

In 1897 moest er voor het eerst een nieuwe, grotere inplanting worden gezocht. De zaak werd overgebracht naar nieuwe gebouwen en bergplaatsen gelegen in de Roeselaarsestraat, aan de grens van de toenmalige dorpskom. Je kon er zuidwaarts de steenbakkerij Vandeputte zien en in het noorden kon je onbelemmerd tot aan de vaart kijken.

Na de dood van Constant, zetten zijn zonen Jules en Camiel in 1912 de zaak verder. Zeven jaar later diende Martin zijn vader Jules op te volgen. In 1930 verkoos hij zijn eigen weg te gaan en richtte een boomzagerij op in de Krekelstraat.


Camiel bleef verder de houthandel beheren tot hij in 1941 door zijn twee zonen Pierre en Jules werd opgevolgd.

 

In 1952 trok Jules zich uit het bedrijf terug, maar bleef actief in de houtsector. Hij vestigde zich als houtmakelaar eerst in Brussel en later in Antwerpen. Pierre runde de zaak alleen verder.

In 1977 werd langs de Roeselaarsestraat een ruime toonzaal met kantoren opgetrokken om de toen opkomende trend van decoratieve producten te kunnen tentoonstellen.

 

In 1979 volgde de huidige zaakvoerder, Luk Vanhaverbeke, zijn vader op: dat is de 4e generatie.
Om aan de steeds verdergaande trend van "afgewerkte producten afleveren" tegemoet te komen, werd het bestaande machinepark verder uitgebreid en vernieuwd: lintzaag, schaafmachines en paneelzaag.

Mede door die vernieuwing en door de uitbreiding van het assortiment moest opnieuw aan expansie worden gedacht. Om te voldoen aan de moderne los- en laadtechnieken was er nood aan meer ruimte en aangepaste loodsen. Er werd uitgekeken naar een nieuwe vestigingsplaats.

De keuze viel op een perceel in de Ambachtenstraat een van de belangrijkste invalswegen van Izegem.

  • niet ver van het centrum voor de particulieren
  • in een ambachtelijke zone op een boogscheut van het bestaande schrijnwerkerscliënteel
  • op een goed zichtbare plaats langs een van de grootste Izegemse invalswegen: de N36
  • goed bereikbaar voor klant en leverancier, vlakbij de A17 en E17

In 1990 werd de zaak omgevormd tot “NV Houthandel Vanhaverbeke” met als zaakvoerder Luk Vanhaverbeke.

 

Met Maarten en Jeroen deed de vijfde generatie ondertussen ook zijn intrede.

 

De complexiteit qua service en klantenbestand en het grote aanbod van diverse materialen zorgen er voor dat de huidige generatie een dubbel spoor uitwerkt.

 

Maarten werkt verder de zaak uit in de Ambachtenstraat en Jeroen behartigt een gespecialiseerde complementaire zaak: Vanhardhout. Alles wat met parket en tropisch hardhout te maken heeft vind je in zijn zaak in de Prins Albertlaan 100.

Vijf generaties van vader op zoon (Constant, Camiel, Pierre, Luk, Maarten en Jeroen) zorgden en zorgen reeds anderhalve eeuw voor groei, modernisering, uitbreiding van materialen en mogelijkheden.

 

Houthandel Vanhaverbeke…..een overvloed aan ervaring!

slider-1